För dyrt med tåg där det bara finns ståplats

Idag var det så fullt på tåget att jag fick stå. Det var knökfullt med stående i varenda vagn. Jag gick till vagnen längst fram där jag fick en väskhylla att luta mig emot.
-Varför sätter ni inte in en vagn till, frågade jag konduktören.
-Det kan inte jag bestämma, sa hon.
Hade inte sagt så om det varit en kategori av de trevligare konduktörerna, men det verkar som de har slutat på den här sträckan? De gamla trotjänarna kanske kan välja bort jobbiga sträckor?
-Det är dåligt, sa jag.
Det är inte likt mig att säga något sådant till en tjänstekvinna. Jag vet ju mycket väl att allt sådant bestäms på ett högre plan. Och jag var ju fullt medveten om var ordet satt.
-De sätter aldrig på en extra vagn mellan Alingsås och Göteborg, sa hon.
Nåväl jag har ju sett bilder på fullsatta tåg i Bangladesh där de klänger på tak och sidor. Kondutören kom inte tillbaks, hon fick väl sina potatisar heta av passagerare i de andra vagnarna. Jag hade hört hur det muttrades, om för dyrt när du ändå får stå, när jag gick igenom vagnarna. Jag började i alla fall läsa Strindbergs ”En blå bok”. Knepig bok om funderingar om människokroppen, människans anatomi.

Tågurspårning vid Floby 1978

Tågurspårning vid Floby 1978


I och med att jag kunde gå till främsta vagnen på tåget hann jag med spårvagn nummer 13 så jag kom i god tid till jobbet. Sysslade med tidskrifter på morgonen. Jag registrerade några tidskrifter som låg på platsen för utländska tidskrifter. Sedan sorterade jag posten Efter lunchen hämtade jag beställningar och ställde upp böcker på plan ett A till plan nio A. Ibland hämtar jag en nybeställd bok som precis har ställts upp.

På tåget hem läste jag August Strindbergs knepiga ”En blå bok”. På gymmet kändes det att jag var tillbaka på den vanliga träningsdagen. Sigge och Löken var där.

Annonser

Om Klas Petersson

Klas Petersson. Bibliotekarie och Bloggare. Intressen är musik, böcker och resor.
Det här inlägget postades i arbete, böcker, pendling. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s